Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ha Húsvét, akkor bárány?

A juh, vagy bárány húsa sok országban rendkívül népszerű, de itthon leginkább a húsvéti asztalhoz kötik.

 

Sokan idegenkednek tőle, pedig a fiatal bárányhús alapvetően ínyencségnek számít. A hús minősége nagymértékben függ a juh fajtájától, az álatok életterétől és a táplálékul szolgáló növényektől is. A hús minőségét az állat életkora is meghatározza. Minél idősebb az állat, annál sötétebb, durvább rostozatú a húsa, és annál erősebb az aromája is, amely gyakran megosztó. A fiatalabb bárány húsa világosabb, és finomabb rostozatú, a gourmet konyhák által kedveltebb.

A húsboltokban leggyakrabban báránycombot, vagy lapockát találunk.

A tarja húsa erősen márványozott, ezért sütés, illetve főzés közben megőrzi egyedi zamatát és lédús marad. A tarjaszeletet érdemes hirtelen sütni, vagy grillezni. Márványozott jellege miatt az első négy borda tájékán a hús különösen zamatos és ízletes. 

Az angol mintára vágott kotlettet (itt a vágás módja miatt hiányzik az utolsó borda) legjobb egyben kisütni. Mivel a zsírja nagyon aromás, érdemes a végéig rajta hagyni, és utolsó lépésként lefejteni róla. 

A csontos karaj szeletelve nagyon impozáns. Hirtelen sütve és grillezve is ínyenc fogás lehet. 

A rövid karaj, vagy loin belső része zsíros, ezért érdemes egyben kisütni, hogy ennek előnye érvényesüljön. Ha szeleteljük, akkor inkább részesítsük előnyben a hirtelen sütést, vagy grillezést. 

A lapocka kitűnően alkalmas sütésre és főzésre is. 

A báránycomb változatosan elkészíthető, egészben, vagy kicsontozva. Nagyobb darabokban, vagy szeletelve készíthetünk belőle pörkölteket, vagy sülteket, esetleg grillezett húsokat is. 

A báránycsülök a sertéshez képest rendkívül sovány hús. Érdemes egészben, a csonttal együtt főzni, vagy kisütni. Megfelelő fűszerekkel valódi különlegesség. 

    .   .  

Fűszerezés:

Legjobb, ha a hús mellé tesszük a fűszereket a tepsibe, így átveszi a hús az aromákat, de nem nyomja el a húsra jellemző egyedi aromát. Leginkább a rozmaring illik. hozzá, de a klasszikus só-bors kombó mellett gyakran tűzdelik meg fokhagymával, és az ínyencek fehérborral is meglocsolják. Köretként a főtt-sült burgonya (szintén rozmaringgal) és a párolt zöldségek a legízletesebbek. 

 

Forrás: Teubner, Food

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek