Gombás rizottó
A gomba vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag élelmiszer. Amellett, hogy a népi gyógyászatban régóta használják különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására, a különböző gombafajták változatos ízűek és zamatúak, így rengeteg féle étel készíthető belőlük.
Hozzávalók:
25 dkg rizottórizs
30 dkg gomba
3 evőkanál olaj
8 dl zöldség alaplé
5 dkg vaj
2 dl fehérbor
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só, bors, kakukkfű
10 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
Az olaj és a vaj keverékén üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk rizst. Rövid pirítás után felöntjük a fehérborral és egy merőkanál alaplével. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Fűszerezés után hagyjuk elfőni a levét, majd újból felöntjük alaplével. Ezt addig ismételjük, amíg a rizs meg nem puhul.
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és egy kevés vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Az egészet a rizshez adjuk, majd hozzákeverjük a reszelt parmezán sajtot és jól összeforraljuk.
Forrón tálaljuk!