Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Valami nyárson - mit tudtál a saslikról?

Valami nyárson - mit tudtál a saslikról?

 

A saslik szó a krími tatár nyelvől ered, és jelentése: "valami a nyárson".  A pusztai népek eredetileg is nyílt tűzön, nyárson sütötték, általában bárányhúsból. Ennek megfelelője a török kebab, a görög szuvlaki és a grúz mtsvadi. A nyárson sült étel a 19. században, Oroszországban terjedt el széles körben. 

Ma jellemzően sertés- vagy marhahúsból készítik, de egyre inkább elterjedt a kevésbé zsíros pulyka vagy csirke variáció is. Alapvetően fiatal állat húsát használják, és ilyenkor még pácolásra sincs szükség, legfeljebb - ha száraz a hús - szalonnadarabokkal tűzdelik. Ma már persze nem csak húst tartalmazhat a nyárs, hanem a legkülönfélébb zöldségeket is: hagyma, piros vagy zöldpaprika, padlizsán, paradicsom, cukkini, stb. 

Az iráni konyha általában a nagyobb húskockákat kedveli, míg máshol inkább közepes méretűek. A húst általában már előző este bepácolják valamilyen savas lébe, mint az ecet, citromlé, ásványvíz, fehérbor, sőt akár gyümölcs vagy zöldséglé is lehet. A páclébe a hús mellé hagymát, borsot, sót, gyógynövényeket és fűszereket tesznek. 

Bár nem ritka az éttermek étlapján sem, mégis mint divatos street food került be a köztudatba. De ami a legfontosabb, elkészíthetjük otthon is, hiszen a grill vacsorák, grill-party-k egyik legkedveltebb kedvelt eleme. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek