Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit kell tudni a fagyasztott termékekről?

Mit kell tudni a fagyasztott termékekről?

 

A gyorsfagyasztás, mint tartósítási eljárás célja egészen egyszerű. A termékeket minél hosszabb ideig tudjuk elfogyasztani lényeges minőségi változás nélkül. Ez sok esetben több hónap, vagy akár több év is lehet. Fagyasztott állapotban a termékek megőrzik eredeti ízüket, állományukat, felengedés után a friss termékekkel közel azonos élvezeti értéket tudnak biztosítani.

Fagyaszott termékről akkor beszélünk, amikor annak maghőmérséklete (a termék felszínétől a legtávolabbi pontot mérve) eléri a – 18 °C-ot. A fagyasztás jelentősen lelassítja a termékben végbemenő kémiai, biokémiai folyamatokat. Felengedés után ezek a folyamatok ismét felgyorsulnak, ezért nagyon fontos, hogy a már felengedett terméket rövid időn belül fogyasszuk el továbbá, hogy azt újra ne fagyasszuk vissza. A visszafagyasztás tilalmára a termékek címkéje is figyelmeztet: „Felengedés után visszafagyasztani TILOS!”

 

Fagyasztás során a termékekben 3 szakasz játszódik le:

1. A hús fagyáspontjáig történő lehűlés.

2. Kristályosodási szakasz: a termékek minőség megőrzésében ez a szakasz játszik a legnagyobb szerepet.

Cél a gyors fagyasztás. Ilyen technológia mellett a termékekben apró kristályok keletkeznek, melyek a felengedés következtében nem roncsolják a sejtfalat, így megőrizve a termékek eredeti minőségét.

Lassú fagyasztás következtében (házi fagyasztóban fagyasztjuk le a disznóvágáson feldarabolt húsokat) a termékek minősége sajnálatos módon nagy mértékben romolhat, így ezeket a termékeket érdemes minél hamarabb elfogyasztani. 

3. Hűtés a kívánt hőmérsékletre. 

A fagyasztás jelentősen lelassítja a termékben végbemenő kémiai, biokémiai folyamatokat, viszont felengedés után ezek a folyamatok ismét felgyorsulnak. 

A termék lefagyasztása után különösen nagy figyelmet kell fordítani a hűtőlánc megtartására. Tehát a terméket egészen addig – 18 °C on kell tárolni és szállítani, ameddig azt el nem szeretnénk fogyasztani. Ezt gyakorlatban sokszor nehéz megvalósítani, amelyet a hatóságok is beláttak, így engedélyezték a termékek – 15 °C-ig történő felmelegedését szállítás és tárolás során.  

 

A fagyasztási technológiának nagyon sok előnye van:

- szezontól függetlenül fogyaszthatunk, amit csak szeretnénk;

- hosszabb eltarthatóság, minőségromlás nélkül;

- panírozott termékeknek köszönhetően ízletes ételek elkészítése gyorsan;

- konyhai műveletek megkönnyítése aprított, filézett, darabolt stb. termékeknek köszönhetően. 

 

Ne feledjük! A fagyasztott termékek fogyasztást megelőzően ugyan olyan érzékszervi tulajdonságokkal és beltartalmi értékekkel rendelkeznek, mint az előhűtött termékek, lényeges különbség a termékek között az, hogy a fagyasztással történő tartósítás hagy elég időt arra, hogy azt a minőség megőrzési ideje előtt el tudjuk fogyasztani. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek