Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bébipulyka, a tél csemegélje

Bébipulyka, a tél csemegélje

Hozzávalók

  • kb 5 kg bébipulyka 

  • 10 dkg só

  • 6 l víz

  • 10 gerezd fokhagyma 

  • 4 szál rozmaring 

  • 5 db zellerlevél 

  • 1 db alma

  • 2 db sárgarépa

  • 10 dkg vaj 

  • 2 ek méz

Elkészítés

  1. Előző nap, egy nagy fazékban beáztatjuk a pulykát 
  2. Az üres fazékba beleszórjuk a sót, adunk hozzá 4 dl vizet, és takarékon addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
  3. Beletesszük a pulykát, és és a zúzott fokhagymagerezdeket.
  4. Annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a pulykát, és az egészet 24 órára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  6. A pulykát alaposan lecsöpögtetjük, és megtörölgetjük, és betöltjük a hasába a rozmaringágakat, a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
  7. A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és alufóliát borítunk rá.
  8. Először 220 fokon 30 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet 120 fokra, és kb 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
  9. A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
  10. Levesszük a fóliát a még sápadt pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
  11. A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy aranybarnára piruljon.
  12. Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
  13. A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, és minimum 20 percen át így hagyjuk.
Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek