Bébipulyka, a tél csemegélje
Hozzávalók
-
kb 5 kg bébipulyka
-
10 dkg só
-
6 l víz
-
10 gerezd fokhagyma
-
4 szál rozmaring
-
5 db zellerlevél
-
1 db alma
-
2 db sárgarépa
-
10 dkg vaj
-
2 ek méz
Elkészítés
- Előző nap, egy nagy fazékban beáztatjuk a pulykát
- Az üres fazékba beleszórjuk a sót, adunk hozzá 4 dl vizet, és takarékon addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
- Beletesszük a pulykát, és és a zúzott fokhagymagerezdeket.
- Annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a pulykát, és az egészet 24 órára betesszük a hűtőbe.
- Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
- A pulykát alaposan lecsöpögtetjük, és megtörölgetjük, és betöltjük a hasába a rozmaringágakat, a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
- A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és alufóliát borítunk rá.
- Először 220 fokon 30 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet 120 fokra, és kb 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
- A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
- Levesszük a fóliát a még sápadt pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
- A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy aranybarnára piruljon.
- Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
- A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, és minimum 20 percen át így hagyjuk.