Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A bor és étel párosítás alapjai

A bor és étel párosítás alapjai

 

 

Ha borkedvelő vagy, biztosan foglalkoztat a bor és étel párosítás kérdése. Vajon melyik ételhez milyen bort illik választani? Sok mindent olvas, hall az ember, de érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni. Ilyen például a "fehér húshoz fehér bort, vörös húshoz vörös bort" ajánlás. A lényeg ugyanis nem a hús, vagy annak a színe. 

Amikor egy étel mellé bort választunk, akkor azt kell először megállapítanunk, hogy az ételnek a tányéron melyik eleme a legintenzívebb, leghangsúlyosabb. Ehhez fogjuk ugyanis a bort illeszteni, nem pedig a húshoz (nem is biztos, hogy van hús a tányéron). Az első és legfontosabb alapszabály: a párosítás egyik résztvevője sem nyomhatja el, írhatja felül a másikat. Sem az étel a bort, sem a bor az ételt. Ha bármelyik intenzívebb a másiknál, akkor az utóbbi feleslegesen van jelen. Például, ha az étel intenzívebb a bornál, akkor nem fogjuk érezni annak lényegét, akár vizet is ihatnánk helyette. Fordított esetben is hasonló a helyzet. 

1. Hasonló intenzitású bort és ételt válasszunk!

Ha a tányéron a köret (mondjuk a fűszerezésénél fogva) a leghangsúlyosabb, akkor ehhez fogom a bort választani. Ha a mártás, akkor ahhoz. 

Ha a leghangsúlyosabb összetevő fűszeres, akkor olyan bort válasszunk, amelyben a fűszeres aromák dominálnak, ha mondjuk gyümölcs chutney, vagy szósz került az étel mellé, akkor inkább gyümölcsös bort válasszunk.

2. Illesszük egymáshoz az aromákat (fűszerek, gyümölcsök, vegetális aromák)!

Fontos az is, hogy mennyire könnyű, vagy nehéz az étel. Minél könnyebb egy bor, annál könnyedebb, egyszerűbb bort érdemes mellé társítani. Salátákhoz, tésztaételekhez inkább könnyebb bort, grillezett, sült húsételekhez, pörköltekhez inkább testesebb bort válasszunk. 

3. Könnyű ételhez könnyebb bort, nehezebb ételekhez teltebb bort válasszunk!

Nem szabad elfeledkeznünk az étel zsírosságáról és savasságáról sem. Minél zsírosabb egy étel, annál savasabb bort érdemes választani, ugyanakkor minél nagyobb a zsírtartalom, annál kevésbé illik hozzá a vörösbor (annak tannintartalma miatt). A zsír és a tannin együtt a szánkban egy fura, kellemetlen papír ízt eredményezhet. 

Minél savasabb egy étel, annál inkább savas bort kell mellé választani, mivel a magas sav egyébként hajlamos elnyomni az ízeket. 

4. Zsíros ételek mellé és savas ételek mellé szintén savhangsúlyos bort válasszunk!

A cél minden esetben az, hogy egy jó étel és egy jó bor együtt kóstolva új éleményt adjon. Lehet a bor és az étel külön-külön kiváló, ha nem passzolnak össze, akkor akár csalódás is lehet a vége. A jó bor és a jó étel egyenként nem garancia a sikerre, fontos hogy egymáshoz illő tételeket válasszunk!

Jó kísérletezést, jó étvágyat kívánunk!

Ha szeretnél a témáról többet is hallani, akkor itt megteheted.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek